Skapa en bootbar USB-sticka med Windows 7

Du har väl märkt att CD- och DVD-skivor är på väg att försvinna. De har inte tillräcklig lagringskapacitet och ersätts av USB-minnen. Idag kan du få ett 64GB stort USB-minne för mindre än tre hundra kronor. Allt fler datorer, framförallt laptops, kommer nu helt utan CD/DVD-läsare.

Problem kan uppstå om du måste installera om operativsystemet från CD/DVD-media, om datorn inte har läsare. Lösningen blir att skapa ett bootbart USB-minne med Windows 7.

Du ska utgå från en Windows 7 skivavbildningsfil, en s k iso-fil. Laddar du ner Windows från nätet får du ofta en iso-fil. Annars kan du skapa en egen från DVD-skivan med Windows med program som nLite. Mer om nLite kommer.

Börja med att surfa in hos Microsoft och ladda ner verktyget Windows 7 USB/DVD download tool. Klicka på länken längst ner och välj att köra för att installera verktyget.

Kör installationsguiden rakt igenom. Inga konstigheter.

Starta verktyget från Start – Alla Program  - Windows 7 USB/DVD download tool. Peka på den iso-fil du vill ha på USB-minne.

Välj media USB device.

Starta kopiering till USB-minne.

Varning att allt befintligt på USB-minnet kommer raderas.

Kopiering till USB-minne startar.

Stäng programmet och ta ur USB-minnet på säkert sätt. Ta för vana att inte bara rycka ut USB-minnen. Detta kan leda till att minnet blir korrupt och du förlorar data. Säker borttagning av USB-minne: Start – Dator – markera minnet, högerklicka och välj mata ut.

Nu har du ett bootbart USB-minne med Windows 7. Återstår att vid installation boota datorn från detta minne. Antingen går du in i bios-inställningar och ändrar boot-prioritet, eller så väljer du boot-media vid uppstart. Mer om detta kommer.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>