Ominstallation av Windows

Att lägga i en CD/DVD med Microsoft Windows och installera på nytt kan tänkas vara enkelt. För den som gör det för första gången är det dock en hel del att få till på rätt sätt. Här kommer en liten guide.

Börja med en helt avstängd dator. Slå på och gå in i BIOS-setup. Lägg CD/DVD som första boot-prio. Lägg i en Windows installationsskiva i CD/DVD-läsaren. Spara ändringarna och starta om.

Om du fått allt rätt ska nu lampan på CD/DVD-läsaren blinka. Du ska även höra hur skivan spinner upp i varv.

Om du redan har en windowsinstallation på hårddisken frågar datorn i cirka 5 sekunder om du verkligen vill starta installationsprogrammet. Du bekräftar genom att trycka ned någon tangent på tangentbordet. Gör du inget så avbryts installationen (innan den ens har börjat) och befintlig Windows startas normalt.

Beroende på vilket windowsoperativ du installerar kan du få en fråga om vad du vill starta. I de flesta fall trycker du bara Enter.

Installationen av Windows startas… Välj språk.

Klicka Installera nu…

Acceptera licensvillkoren, eller inte…

Vilken slags installation vill du utföra? Välj Anpassad (Avancerat).

Nu ser du dina hårddiskar och partitioner. Klicka på Enhetsalternativ (avancerat).

Nu ser du olika alternativ som Ta bort, Formatera etc.

I de allra flesta fall har du bara en hårddisk i din dator. Om du dessutom inte har någonting du vill spara (tänk efter noga för ALLT kommer försvinna) så markerar du en partition i taget (oftast finns bara en partition) och klickar Ta bort.

Har du haft Windows 7 installerat finns en 100 MB stor partition ”Reserverad av systemet”. Vid ominstall ska denna tas bort.

Notera att all data på disken kommer att raderas!

Här har vi raderat Disk 0 Partition 2.

Så gör vi samma sak med Partition 1 och får hela disken tom.

Har du flera diskar (kanske dessutom med flera partitioner) gäller det att vara koncentrerad vid ominstallation av Windows. Inventera diskar och partitioner innan du börjar med ominstallation. Notera storlek, använt utrymme etc. Allt för att minska risken att installera (och därmed radera data) på fel disk/partition.

En annan, säkrare, variant är att öppna datorn och koppla bort alla diskar utom systemdisken. Starta upp datorn för att kolla att rätt disk är ansluten. Fortsätt därefter med ominstallationen, men se upp i fall disken har flera partitioner.

Klicka på Nästa-knappen för att fortsätta med installationen.

Ange ett lösenord om du vill, eller lämna blankt om du vill att Windows ska logga in automatiskt. Säkerheten på nätet påverkas inte av om du har ett lokalt lösenord eller inte. Bara den lokala säkerheten – vem som helst som sätter sig vid din dator kommer åt dess data.

Ange Windows produktnyckel. Du hittar den vanligen på en klisterlapp på sidan av eller under din dator. Har du köpt Windows över disk finns produktnyckeln i DVD-fodralet.

Du måste välja den version av Windows som matchar din produktnyckel, ex Home, Professional, Ultimate. Däremot kan du välja fritt mellan 32/64-bitar.

Välj att använda rekommenderade inställning om du inte har uppenbara skäl till annat.

Så är installationen klar!

Återstår alla uppdateringar som tillkommit för Windows. Bra att installera dessa manuellt så fort som möjligt. Bra dessutom att sitta bakom en router med brandvägg. Din windowsinstallation är sårbar fram tills alla uppdateringar är installerade.

Bland det första som ska kollas efter en ominstallation är om alla enheter har fått drivrutiner. Kommer du inte ut på nätet kan det bero på att drivrutiner för nätverkskortet inte har installerats. De fanns helt enkelt inte med på Windows-skivan.

För att kontrollera drivrutiner klickar du Start – Högerklicka Dator och klicka Hantera.

Klicka och markera Enhetshanteraren.

Upp kommer en lista på datorns alla enheter, som ljudkort, grafikkort, nätverkskort etc. Det ska inte finnas några gula trianglar. Gula trianglar markerar enheter som saknar drivrutiner, eller har felaktiga dito.

Att jaga rätt på och installera drivrutiner får vi återkomma till i en kommande post.

Ha ett bra Windows!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>